top of page

THEATER

LORCA i.s.m. de Poezieboys
 

De Spaanse dichter Federico García Lorca staat bekend om zijn felrealistische toneelstukken als Yerma en Bloedbruiloft. Veel minder bekend is dat Lorca in de laatste maanden van zijn leven werkte aan het surrealistische toneelstuk Het Publiek. Dit ‘geheime’ stuk vormt het startpunt van een poëtisch eerbetoon aan de vermoorde dichter.

Op een schip ergens tussen Cuba en Spanje werkte de Spaanse dichter Federico García Lorca aan Het Publiek. Niet wetende dat hij het na een paar maanden bij een vriend moest verstoppen, omdat er een burgeroorlog zou losbarsten. Niet wetende dat hij door fascisten doodgeschoten zou worden, waardoor niemand wist hoe zijn stuk uitgevoerd moest worden.

Zevenentachtig jaar later gaan drie jongens op een Waddeneiland alsnog met Het Publiek in zee.

 

Een productie van Explore the North.

Bekijk alle optredens hier.

LoRCA.jpg

Foto: Gordon Meuleman

JoostOomenKruidkoek_Liefdeintijdenvanhopjesvla-(c)-Esther-Lutgendorff_staand.jpg

Foto: Esther Lutgendorff

Liefde in tijden van hopjesvla i.s.m. Kruidkoek
 

Wat krijg je als je Frank Zappa en Remco Campert samen in de blender stopt? Talking Heads en Jules Deelder? Miles Davis en Simon Vinkenoog? Juist, Kruidkoek en Joost Oomen. In hun nieuwe voorstelling Liefde in tijden van hopjesvla brengen zij wederom een schitterende mengelmoes van poëzie en spierballenjazz. Hun doel: het publiek volledig onderdompelen in vrolijkheid, absurdisme en tja… liefde?

 

Liefde in tijden van hopjesvla is een dappere poging om liefdesliedjes én liefdespoëzie te ontdoen van druipende clichématigheid. Want ja, ook in deze vreemde tijden wordt nog wel eens iemand verliefd, maar hoe zeg je dat oprecht? Hoe omzeil je het harpje en het sonnet? Hoe geef je uitdrukking aan de vla in je borstkas die plotseling in brand is gevlogen?

 

Een productie van Explore the North.

Bekijk alle optredens hier.

ARCHIEF

Web_Joost_Esther-Lutgendorff.jpg

Foto: Esther Lutgendorff

Alle dichters hebben gouden helikopters
 

Wat is een gedicht? Leven alle dichters op tochtige zolderkamers? En wat moet je schrijven wanneer je je geliefde mooier vindt dan de maan? In Alle dichters hebben gouden helikopters legt Joost Oomen uit hoe poëzie werkt. Hij gaat op zoek naar het poëtische gevoel dat je kan overvallen als je een mier per ongeluk op de post doet of wanneer de sterren in de circustent van gaten blijken te zijn gemaakt. In een heldere analyse vol verhalen over de grootste dichters (van Vondel tot Campert tot Jonker) en met gedichten van Oomen zelf, maakt hij de poëzie voor iedereen toegankelijk. Zijn missie: heel Nederland aan het gedichten lezen krijgen!

bottom of page