top of page

OVER JOOST

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen, won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur en deed in 2018 mee aan CELA, een Europees programma waarbinnen zijn werk werd vertaald in het Italiaans, Spaans, Portugees en Roemeens. Zijn romans, reisverslagen en dichtbundels verschijnen bij uitgeverij Querido.

 

Oomen trad op van Pisa tot Ter Apel, van Viseu tot Vlieland en van de kerk tot het kippenhok. Hij sprak en speelde op festivals als Lowlands, Oerol, Into the Great Wide Open, ILFU, Explore the North, Wintertuin, Crossing Border en De Parade. In het seizoen ’23/’24 ging hij op theatertournee met zijn eenmansvoorstelling Alle dichters hebben gouden helikopters waarin hij poëzie begrijpelijk maakt voor het grote publiek. 

 

De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021 en in datzelfde jaar werd hij derde bij de kennisquiz De Slimste Mens.
Hij droeg voor in de programma’s van Humberto Tan, Eva Jinek, Frits Spits, Wilfried de Jong en Özcan Akyol. Ook schrijft hij columns voor het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.

 

Naast dichter was Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin, Explore the North en Het Personage. Werk van Oomen verscheen onder andere in De Revisor, DW B, De Volkskrant, Het Financieel Dagblad en Kluger Hans. Daarnaast is hij één van de drie oprichters van het instagramkanaal @poëzieiseendaad. Met zijn drieën stelden zij de bloemlezing Voor alle dagen samen.

 

In zijn vrije tijd is Oomen onderdeel van het literaire DJ-collectief Team KTW.

Web_Joost_Esther-Lutgendorff.jpg

Foto: Esther Lutgendorff

bottom of page