top of page

BOEKEN

Lievegedicht_png.png

Lievegedicht

Eindelijk weer een dichter die over de liefde schrijft
 

je vindt haar mooier dan de maan
ze heeft krullen als de kringen in water
als er eendenkuikens voor het eerst
zwemmen gaan

 

Tien jaar lang trok Joost Oomen langs de poëziepodia van Europa. Hij droeg voor in kippenhokken, Portugese kastelen, de tv-studio’s van Eva Jinek en Humberto Tan, metrostations en circustenten. Hij stal het hart van het grote publiek door zijn deelname aan De Slimste Mens, waarna zijn shows op De Parade, Lowlands en Oerol in groten getale werden bezocht. Ook zijn boeken en zijn columns op Instagram en in de noordelijke dagbladen kennen een trouwe schare fans. Het enige wat nog ontbrak? Een dichtbundel.

"Dit zijn gedichten om in te verdrinken en dan weer boven te komen. Dit zijn gedichten om stuk voor stuk van te proeven" - Dagblad van het Noorden

Bestellen

Visjes


Ten noorden van Sicilië ligt het eiland Salina. Het bestaat uit twee dode vulkaantoppen, vijf dorpjes en een vuurtorentje. Het ligt in een kristalheldere zee, met aan de linkerkant de rokende Stromboli en aan de rechterkant de besneeuwde toppen van de Etna. Maar het eiland is in mineur. Al maanden blijven de toeristen weg. Midden in deze crisis, in mei 2021, wordt Joost Oomen uitgenodigd voor een kunstenaarsresidentie op Salina. Hij besluit de eilanders te helpen. Om de toeristen terug naar het eiland te lokken, wil hij bewijzen dat de vissen rond Salina gevoel voor poëzie hebben. Hoe? Door ze met een gedicht te vangen.

Visjes is een waargebeurd reisverslag tegen de achtergrond van de coronacrisis. Het is een lofzang op Italiaanse eilanden en het logboek van een artistiek avontuur.
 

"Door de voortdurende nadruk op ritme en klank herken je de dichter." -
De Volkskrant

Bestellen

Visjes_2_png.png
1684490024_edited.png

Het Perenlied
 

In Het Perenlied wordt Gabriel verliefd op de Bietenkoningin, een meisje geboren uit drie bieten. Samen beramen ze een protestactie tegen het pretpark waar ze werken. Wanneer hun actie mislukt, vertrekt de Bietenkoningin naar New York om haar vader te zoeken, die daar zelf op zoek is gegaan naar zijn grote liefde, een collega die omkwam tijdens de aanslagen op het World Trade Center.

Het Perenlied is een boek over de liefde. Het Perenlied is een vrolijk boek.

 

"Het Perenlied is een zwoel, wulps, zot en surrealistisch verhaal. Pure, onversneden levensvreugde in een modern sprookje." - Trouw

Bestellen

De eerste kip van Nederland
 

De maan is vannacht zo groot als een pruim. Ik kan de contouren van bomen in de verte zien, maar de kleuren van de zomerbloemen rond de hoeven van mijn paard blijven grijs. Er ligt iets op de oever en ik weet niet wat het is. Het lijkt op een enorme kluwen van uit elkaar getrokken lisdodde, rietsigaren, losjes samengepakt tot een kleverige bal van nat dons.
 

Joost Oomen liet zich voor dit verhaal inspireren door de collecties van De Bastei en Museum Het Valkhof. Dit deed hij in opdracht van Ongekend Nijmegen, dat de ongekende verhalen van de Nijmeegse geschiedenis vertelt.

Bestellen

De-eerste-kip-klein2.jpg
De-zon-als-hij-valt_klein.jpg

De zon als hij valt

Een boek over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn.


Soms zijn de dingen in een verhaal belangrijker dan de personages die ze beheersen. De zon als hij valt gaat over de reis die een jongen, een meisje, een oog en een pols afleggen om samen te zijn.

 

Uitgangspunt voor deze novelle zijn twee historische objecten: het glazen oog dat overbleef na een drone-aanval op terrorist Mokhtar Belmokhtar en de pols van een vrachtwagenchauffeur die werd teruggevonden na een verder allesverwoestende explosie op camping Los Alfaques in Spanje.

Bestellen

bottom of page